Zandgieten

  Professioneel zandgieten, wat houd het in

   

  Zandgieten wordt met name in de ijzergieterij toegepast en daar wordt zand als afgietsel gebruikt. Om gietwerk te produceren is een 3D-afdruk nodig van het uiteindelijke product. Deze afdruk dient in een matrijs of mal te worden gemaakt. Deze mal wordt vervolgens gebruikt om het gesmolten metaal in te gieten en het eindproduct vorm te geven. De mal wordt vaak van een bewerkbaar materiaal gemaakt zoals hout. Bij de wat meer complexere modellen worden bepaalde kernen gebruikt om een holte in het eindproduct te krijgen. Een dergelijk model wordt in twee of meer op elkaar geplaatste vormkasten in licht klevend zand ingemetseld. Het zand bestaat uit kwartszand, klei en water. Klei en water wordt gebruikt voor binding en plasticiteit van de gietvorm.

  Waardoor komt de zwarte kleur van de mal?

  Door vervolgens kleine hoeveelheden grafietpoeder toe te voegen kan de kwaliteit van de oppervlakte van het zand gietwerk voor gietijzer en gietstaal worden verbeterd. Hierdoor krijgt het een typische zwarte kleur.

  Kernzand vereist een wat hogere sterkte, vuurvastigheid en hogere doorlaatbaarheid van gas dan vormzand. Zodra de vormkasten worden gescheiden en het model er wordt uitgenomen blijft het zand in een exacte afdruk achter. Deze wordt vervolgens, na het samenvoegen van de vormkasten, volgegoten met gesmolten materiaal. Na de stolling wordt het zand verwijderd en blijft vorm in een metalen eindproduct achter. Door de naad tussen de twee zandvormen is er bijna altijd een braam, een scherpe opstaande rand, te zien op het product.

  Wilt u meer weten over zandgieten en wilt u meer weten over wat wij voor u op dit gebied kunnen betekenen? Neem contact op!

  Vraag vrijblijvend meer informatie op!

   Uw naam (verplicht)

   Uw email (verplicht)

   Onderwerp

   Uw bericht