Gieterij

  RVS gieten

  Zeer geschikt voor scheepsbouw en machinale onderdelen.

  RVS gieten
  Aluminium gieten

  Duurzaam en wordt veel gebruikt in consumentenproducten.

  Aluminium gieten
  Kunststof gieten

  Zowel in grote als kleine oplages.

  Kunststof gieten
  Rubber gieten

  Rubber is goed bestand tegen chemicalien

  Rubber gieten

  Proces van de Gieterij

  Wanneer we over een gieterij praten, dan praten we over een soort fabriek of werkplaats waar metalen gietstukken worden gemaakt. Gedurende het proces wordt een soort gesmolten metaal naar keus (zoals goud, zilver of brons) in een mal gegoten waardoor er een gewenste vorm en daarmee eindproduct ontstaat. Niet alleen edelmetalen zoals goud, zilver en brons worden hiervoor gebruikt, maar ook aluminium en gietijzer worden veelal in een gieterij gebruikt. Een gieterij werkt volgens een bepaald proces. Hieronder een aantal stappen:

  • Allereerst wordt er in een smeltoven, zoals bijvoorbeeld een koepeloven, een bepaalde hoeveelheid ruwijzer, schroomt en soms wat ijzererts gestapeld samen met gietcokes en kalksteen. De gietcokes is de brandstof om het smeltproces op gang te helpen.
  • Vervolgens dient er een gietvorm te worden gemaakt. Vroeger bestonden die uit leem, vandaag de dag bestaan die uit vormzand waar bentoniet of chemische bindmiddelen aan toegevoegd kunnen worden. Een gietvorm wordt gemaakt volgens een houten of metalen model, heden ten dage vooral van aluminium. De gietvorm is voorzien van een holte welke overeenkomt met het eindproduct.
  • Nadat het gietwerk klaar is worden de gietvorm en het gietstuk van elkaar gescheiden.

  Het vormzand dat is gebruikt wordt niet weggegooid, maar geregenereerd en gerecycled. Vervolgens wordt het gietstuk nabewerkt. In een gieterij worden diverse onderdelen gemaakt uit gietwerk. Enkele voorbeelden hiervan

  zijn:

  • Machinedelen, zoals molenassen, spoorwielen
  • Buisleidingen
  • Huishoudelijke voorwerpen, zoals potten en pannen
  • Siervoorwerpen en -ornamenten